Миконос – изискана дестинация с вкус към нощния живот

Когато героят Херкулес победил титаните, техните тела се вкаменили и оформили остров, наречен Миконо или Миконос.

Днес малкия цикладски остров Миконос се нарежда сред луксозните гръцки дестинации, успял да запази автентичната си архитектура и въпреки това, да създаде условия, които да задоволят и най-големите изисквания на модерния турист. Суровата природа на острова компенсира с драматизма на контраста, който гледките създават – жълт пейзаж и снежнобели къщи, суха земя целувана от егейските вълни, традиционна архитектура и бурен нощен живот.

Миконос е дестинация за приключения – комфортни хотели, прекрасни ресторанти, романтични залези и горещи нощни заведения, в които никой не може да устои на ритмиката на гръцката музика. Миконос не заспива преди изгрев.

С какво привлича Миконос? Представете си малък остров със сурови пейзажни гледки, в следствие от сухия топъл климат. Прекрасни златни плажове се къпят във водите на Егейско море, малки селца и градчета контрастират, създавайки истинско цветово предизвикателство със снежнобелите къщи и тъмносини врати и прозорци. Миконос очарова с малките, тесни улички, в които лесно можеш да се изгубиш и благодарения, на които лесно можеш да откриеш нещо интересно.

Традиционните къщи в района на гръцкото Средиземноморие запазват архитектурата си столетия наред, тъй като още далече в миналото елините са открили тайната на комфортното и, толкова важно за региона, прохладно жилище.

И това, което оставя спомен и провокира асоциации с Цикладските острови – вятърните мелници. Най-високите постройки на Миконос са точно тези прекрасни творения на архитектурата и миналото, които неуморно “събират” вятъра по брулените брегове на Егейско море и украсяват пейзажа с романтичната си осанка и в традиционното снежнобяло.

Тежкият климат на острова обрича жителите му на бедност години наред. Решение на всичко е туризма. Днес Миконос предлага най-доброто от себе си и умело превръща “недостатъците” си в предимства. Жителите му предвидливо запазват очарователния, автентичен облик на селцата и градчетата, като вещо предлагат перфектно обслужване и комфортно отсядане на всеки, пожелал да почива именно тук.

Най-известният и голям град на острова е столицата Миконос, или още наричана Хора. Непременно се разходете из привлекателните й улички, където гостоприемно отварят врати изискани гръцки ресторанти и примамливи магазинчета. Пийнете кафе или фрапе на малкото пристанище и непременно обърнете внимание на пеликана Петрос – символ на острова.

От десетките църкви на острова, най-известна е Парапортиани. Тя е и сред най-посещаваните забележителности, заедно с т.нар. Малката Венеция – старата част на Хора.

Ако имате време, можете да вземете ферибот до близкия остров Делос. Той е знаков за гръцката митология, защото е рожденото място на бог Аполон и сестра му Артемида. Преди това събитие, островът плувал свободно из водите на Егейско море, докато Зевс не наредил на Посейдон да го застопори на едно място, където властващия над всички останали бог, укрил бременната от него Лето.

Отново с ферибот можете да отидете и до Санторини или до Крит. Санторини предлага най-прекрасните залези и романтиката на съпреживяването, а Крит – своята древна култура и съхранени традиции.

И все пак, посетителите на Миконос са любителите на нощния живот – баровете, дискотеките и заведенията на плажа обещават изискана атмосфера и горещи танци. Главно тези заведения са концентрирани в столицата Хора, като изборът е голям, и целта е да бъде задоволен всеки вкус.

А когато се събудите на следващия ден, наемете лодка или велосипед и отидете до някой плаж извън града. Там ще откриете спокойствието, което ще върне силите ви по чудодеен начин, за да можете по залез слънце да се приготвите за още едно бурно приключение.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays




Полезни връзки:

Почивки в Гърция

Атина - Миконос - Санторини

Почивка на остров Тасос със собствен транспорт




Още по темата:

Къде да отидете в Халкидики?

Санторини – пикантен вкус и залези, в които да потънеш