Шарм eл-Шейх – луксозното лице на Египет

За Шарм ел-Шейх казват, че е едно от най-идиличните места за почивка в целия свят. Кацнал в южната част на Синайския полуостров, разположен между Червено море и планината Синай, градът представлява поредица заливи, сгушени между планинските възвишения, така че всеки плаж представлява отделен свят.

Синай е събирателна точка между Азия и Африка, както и свято място едновременно за християни, евреи и мюсюлмани. Според Стария завет в планината Синай, Мойсей получава светите скрижали с десетте божи заповеди. Много хора посещават това уникално място, за да усетят неговата святост и древност и да почувстват Бог в изгрева над планината.

Шарм ел-Шейх днес е посещаван от хиляди туристи ежегодно и поради друга причина - предлага чудесни условия за гмуркане и други водни спортове, тъй като кристалните води на Червено море разкриват тайния си подводен свят на посетителите. Рифовете са дали подслон на над 1000 вида риби, плюс делфини, костенурки и скатове. Много хора отиват в Шарм ел-Шейх, за да получат PADI – международния лиценз за гмуркане.

Но ако вече имате лиценз и се чувствате готов да преоткриете за себе си уникалния подводен свят от корали и редки видове риби на Червено море, можете да започнете от залива На’ама - най-популярният залив в Шарм ел-Шейх. Там се строят първите хотели и туристически обекти, след като Синай се връща към територияте на Египет (средата на 80-те на 20 век). Тогава още никой не е и предполагал, че двайсет години по-късно Шарм ел-Шейх ще се превърне в райска дестинация за любителите на гмуркането.

Освен най-популярният На’ама, в Шарм ел-Шейх има и един друг залив – този на акулите (Shark’s Bay), с малко по-различна слава, който притегля некомерсиални посетители. Там освен, че можете да се насладите на истински тиха почивка на плажа, да се гмуркате покрай коралите, можете и да поплувате заедно с делфините и... акулите.

С това Шарм ел-Шейх затваря един достатъчно дълъг цикъл от възможности за морски спортове – за хора с различни предпочитания и различен темперамент. Затова едно е сигурно – с когото и да отидете, ще откриете нещо интересно и забавно, без значение дали предпочитате спокойната почивка или сте пристрастен към адреналина.

Днес Шарм ел-Шейх кипи от живот през всички часове на денонощието, потокът от хора се включва в непрекъснатия ритъм на морето като участва в гмуркането, разходките с лодки, танците в малките часове на нощта... Но всичко неизменно е свързано с морето. Вечер градът предлага уникална гледка – безбройните светлини се отразяват в тъмните нощни води на Червено море и брега приканва за дълга нощна разходка под звуците на плискащите се вълни. Не можете да пропуснете това, стига да не сте заети с нощно... гмуркане.

Прибавете още уханните нощи, прекрасните плажове, опита и любовта на египтяните към новодошлите и гостите и можете да се приготвите за едно лично и незабравимо преживяване.

В Шарм ел-Шейх можете да отидете по всяко време на годината и градът ще ви предложи забавление. Без значение дали смятате да се отправите на романтично пътешествие или на почивка с цялото семейство, голямото разнообразие от възможности за запълване на свободното време, със сигурност ще задоволи очакванията и изискванията ви.

Ако отивате с нагласата да релаксирате на плажа, имайте предвид, че през летните месеци температурата в Шарм ел-Шейх надминава 40 градуса по целзий, температурата на водата през януари е 20 градуса, а от юли до септември – 26 градуса.

При условие, че отивате специално, за да се гмуркате, добре е да знаете, че можете да отидете през цялата година, но най-подходящи са пролетта и есента, тогава гледката е най-добра.

А за сафари и разходка в пустинята с кон или камила, зимата е чудесен сезон, защото температурата е около 20 градуса.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays